Головна » 2017 » Жовтень » 27 » Пам'ятаємо.Шануємо.Поважаємо.
12:17:42
Пам'ятаємо.Шануємо.Поважаємо.
28 жовтня 1943 року – День визволення Сірогозщини, а 28 жовтня 1944 року- День визволення України від нацистських загарбників. Сьогодні ми з радістю і болем відзначаємо 74 річницю визволення нашого району та 73 річницю визволення України. З радістю – за відвойоване право жити в незалежній державі, з болем- за мільйонами загиблих на фронтах війни і в тилу ворога. В цей знаменний день ми вшановуємо світлу пам’ять полеглих, низько вклоняємося всім ветеранам Другої світової війни. Ми в неоплатному боргу перед мільйонами тих українців, що стояли до останнього на передовій і за лінією фронту, для кого шлях на війні завершився під скромними обелісками і кому судилося повернутися з неї живими, перед трудівниками тилу, для яких вищий сенс тих років сконцентрувався в гаслі «Все для фронту, все для перемоги!».
Визволення України та Нижньосірогозького району від нацистських загарбників – це свято всього українського народу, який вистояв у запеклій боротьбі з ненависним ворогом.
Більше трьох років Україна була окупована ворогом, який знищував міста та села, заводи і школи, випалював поля і хати. Мільйони українців віддали своє життя за свободу рідної землі і встановлення миру. Україна вистояла у смертельній боротьбі, відродилася з руїн та попелу, а відвага, героїзм, нескореність духу українців назавжди залишаться прикладом для наступних поколінь.
Визволення нашого району відбулося на завершальному етапі Мелітопольської наступальної операції, яка тривала з 26 вересня по 5 листопада 1943 року. Безпосередньо Сірогозщину визволяли бійці 2-ї гвардійської, 5-ї ударної і 51-ї армії та кінно-механізована група «Буря» 4-го Українського фронту. Їм протистояло три німецькі дивізії, які так і не встигли закріпитися на нашій території.
З нагоди відзначення 73-ї річниці визволення України та 74-ї – визволення Нижньосірогозького району від нацистських загарбників, 27 жовтня 2017 року у Верхньосірогозькій ЗОШ І-ІІІ ступенів випущено тематичну стіннівку, в шкільній бібліотеці оформлено виставку книжок, фотоматеріалів про події Другої Світової війни, мітинг-реквієм спільно з сільським Будинком культури та сільською радою.
У мітингу прийняли участь депутат районної ради Володимир Мезенцев, голова ради ветеранів села Наталія Гриценко, працівники сільської ради, педагогічний та учнівські колективи Верхньосірогозької ЗОШ , працівники сільського Будинку культури, жителі села.
На урочистому мітингу з нагоди пам’ятної дати Володимир Мезенцев привітав присутніх зі святом, ведучі Світлана Герасимова та Марина Холодна згадали про страшні часи, які довелося пережити нашому народу, наголосивши, що пам’ять про воїнів-героїв назавжди залишаться в наших серцях. Це наша історія і ми сьогодні пам’ятаємо героїв, шануємо та поважаємо їх.
Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих у боях за визволення Сірогозщини та України в Другій Світовій війні, а також тих, хто нині загинув у боях на Сході України за її цілісність та незалежність.
Закінчився мітинг покладанням квітів до пам’ятнику загиблим воїнам, які визволяли Верхні Сірогози у роки Другої Світової війни.
Категорія: Новини школи | Переглядів: 316 | Додав: marinasergeevnavs | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar